Mikä ihmeen fleksaus?

Olen tässä jo tovin naureskellut läheisteni kanssa, jotta mikähän se minun ruokavalioni oikein onkaan, kun en syö prosessoitua lihaa mutta kala maistuu ja riistakin tyyliin kerran vuodessa 🙂 Törmäsin Hesarin ruoka-artikkeliin fleksauksesta ja sehän osui & upposi meikäläiseen kuin veitsi voihin! Jotenkin ruokavalioni kuvastaa minua myös henkisellä puolella Jousimiehelle tyypillisellä tavalla: noudatan jotain sääntöjä, sitten en taas noudata jos ei huvita 😉 Fleksaus nimittäin tarkoittaa osa-aikaista kasvisruokavaliota. Siinä ei ole mitään totalitaarista, vaan kaikkea voi syödä, mutta tietyissä rajoissa ja ruuan eettisyys & vastuullisuus ovat suuressa roolissa. Mielestäni elämässä oli sitten kyse mistä tahansa, mutta jos jokin asia on täysin ehdotonta, niin menee takuuvarmasti pieleen! Johan sen näkee ihmedieeteissakin tai siinä, että olen lukuisat kerrat aloittanut kuntoilun täysillä, sitten tuleekin parin viikon stoppi, kun on tullut reviteltyä liikaa. Elämän kultaista keskitietä ei voi ruokavaliossakaan liikaa hehkuttaa.

Viimeisen grillimakkarani söin kesällä vuonna 2016. Ja se oli tasan se yksi makkara. Sitten minulle riitti. Sianlihan mausta en ole pitänyt koskaan, en edes lapsena. Portugalissa asuessani siitä jäi traumatkin, kun jatkuvasti tuputettiin sitä tai kamalalta haisevaa norjalaista turskaa, bacalhauta (eksäni kanssa kerran ihmettelimme, että mikä kotonamme haisee ja eikös vaan keittiön ylähyllyltä löytynyt jo punaiseksi muuttunut turskan ketale!). Sianlihan ja ylipäätään lihan syöminen väheni minulla melko tasaisesti 20-vuotiaasta kolmikymppiseksi saakka. Pian tilanne oli jo semmoinen, että söin ainoastaan naudan jauhelihaa tai sisäfilepihviä kunnes kesällä 2016 tajusin, että en oikeastaan edes pidä prosessoidun lihan mausta, joten miksi ihmeessä sitä söisin? Etenkään kun samoihin aikoihin ryhdyin Oikeutta eläimille -yhdistyksen lahjoittajaksi ja somepostausten tilaajaksi. Tieto lisäsi tuskaa tässäkin tapauksessa. Väitän, että jos teurastamoiden seinät olisivat lasia ja ne sijaitsisivat vilkkaasi liikennöityjen teiden varsilla tai jos lihansyöjän pitäisi itse teurastaa lihansa, kulutus vähenisi dramaattisesti yhdessä yössä. Inhoan sitä, kuinka pikkulapsille annetaan yltiöromanttinen kuva Mansikista, joka vain laiduntaa ja on onnellinen, eikä suinkaan kuvan ottamisen jälkeen päädy teurastaaksi ja mahdollisesti myös kidutettavaksi, jos pulttipistooli ei oikein osunutkaan kohdalleen tai teurastamon työntekijällä viiraa päässä. Kauheita eläinkohtaloita on ollut mm. Sastamalan teurastamossa, joka meni konkurssiin viime vuoden lokakuussa. Työntekijät olivat aiheuttaneet tarpeetonta kärsimystä eläimille ja kaikki tämä oli tallentunut Oikeutta eläimille -yhdistyksen aktivistin videolle. Mielestäni on aivan oikein, että teurastamoita salakuvataan ja jos rikkeitä tapahtuu, ei ainakaan aktivistia tule asiasta syyttää! Sittemmin työntekijät saivat päiväsakkoja ja valitettavasti korviini on myös kantautunut, että näitä samaisia työntekijöitä työskentelee edelleen teurastamoissa Varsinais-Suomessa. Toivon, että tämä on vain huhupuhetta, mutta samalla pelkään pahinta. Toisaalta eihän kukaan normaali ihminen voi tappaa eläimiä työkseen, vai voiko? Voiko ihminen kovettaa itsensä moisiin julmuuksiin? Ei ainakaan jälkiä jättämättä, sen sanon. Lapsille tulisi kertoa avoimesti mistä se liha oikein tulee ja suosia vain vapaana kasvanutta riistaa, jos lihaa syödään. Serkkuni metsästää ja avoimesti tunnustan, että suurella nautinnolla sen kerran, pari vuodessa syön peuraa ja hirveä ja ostan kyytipojaksi vähän parempaa viiniä kuin ne Alkon kyykkypullot 😉

Kasvisruuat ovat paitsi terveellisiä, myös edullisia, helppoja valmistaa jopa minunlaiseni laiskan ruuanlaittajan sekä täyttäviä! Oma henkilökohtainen suosikkini ovat kaikki, joihin tulee juustoa, josta päästäänkin aiheeseen fleksaus ja maitotuotteet. Noh, pääosan käyttämistäni maitotuotteista olen vaihtanut soijapohjaisiin valmisteisiin, jotka ovat myös paljon makeampia (olen kermaperse, myönnän!), joten valinta ei edes ollut vaikea. Mutta sitten se juusto ja kalaakin syön ja kalallakin on tuntohermot. Yritettiin Rockyn kanssa syödä erilaisia vegejuustoja laihoin tuloksin: ei kelvannut kummallekaan. Liian kumimaisia tai jauhoisia, ei tule mitään. Sain synninpäästön juteltuani ystäväni Sarin kanssa, joka on paitsi yksi maailman ystävällisimmistä ja sympaattisimmista ihmisistä joita tunnen, myös mukana Vihreiden toiminnassa. Kerroin hänelle näistä pulmistani ja hän totesi, että minähän teen eläinten ja ympäristön hyväksi jo paljon, ei yhden ihmisen tarvitse kaikkea tehdä. Tekee sen, mikä on oman elämäntilanteen kannalta mahdollista. Ei sittenkään tarvinnut luopua juustoista ja samalla punaviinistä, ne kun mätsaavat niin hyvin yhteen 😉 Mutta se vastuullisuus myös juustoissa on hyvä muistaa, ottaa selvää, mistä niissä käytetty maito on peräisin.

Moni elää kuitenkin kiireistä lapsiperhearkea, eikä silloin välttämättä riitä aika eikä kiinnostus panostaa ruuan laittoon saatikka miettiä, että mistä se tämäkin Mansikki on lautaselleni tipahtanut. Hyvä ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vaihtoehto lihan korvikkeeksi on nyhtökaura ja härkis. Muitakin tuotteita on, mutta esim. Seitan maistuu limaiselta ja tofua pitää maustaa niin maan perkeleesti jotta se maistuu yhtään miltään muulta kuin auton kumimatolta! Härkistä kun saa valmiiksi tex mex -tyyliin maustettuna, on se tällaisen laiskan kokkailijan unelma 😉 Itselleni kasvisruokaan päin kallistuminen oli sikälikin helppoa, että moni ystävistäni on kasvissyöjä ja tässä huushollissa ei ole kuin yksi ruokalija + en ole koskaan ollut mikään himolihansyöjä. Rocky kyllä syö lihaa, mutta niin vastuullisesti tuotettua koiranruokaa kuin vaan mahdollista on. Lemmikinomistajat, kokeilkaapa Lily´s Kitchenin muonia, tuoksuvatkin hyvälle ja niissä on eettisyys kohdillaan!

Yritän olla vaahtoamatta kasvisruuan hyvistä puolista jatkuvasti, mutta välillä en vaan saa pidettyä suutani kiinni. Sappeni saa kiehumaan, jos joku sanoo ettei ruuan alkuperä edes kiinnosta ja silloin kysyn, että kiinnostavatko ympäristövaikutukset. Entä vaikutukset omaan terveyteen? Kasvisten lisääminen ruokavalioon keventää samalla koko olemusta ja sillä on todettu olevan muitakin terveysvaikutuksia mm. verisuonitautien ja paksusuolen syövän ehkäisyssä.

Kaikki eivät silti valintojani ymmärrä. Eikä siinä mitään, eihän heidän ole pakkokaan. Mutta keskustelua voi aina käydä ainakin huumorilla maustettuna, sillä kyllähän fleksaaja itselleen ja omalle ruokavaliolleen pystyy nauramaan, vai mitä?

38476882_10156009753162968_3022925732432052224_nRiistaa, kalaa, juustoa ja salaattia: ”Kuka hemmetti vei viimeiset peuran sisäfileet?!” Öhöm, minä ja Rocky, tietysti 😉

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *