Exät ja nyksät

Voiko exästä tulla nyksä ja jos voi, mitä siihen vaaditaan puolin ja toisin? Tämä on kysymys joka on ollut omassa elämässäni pinnalla viimeiset viikot. Olen kerran elämässäni palannut yhteen exäni kanssa, eikä se homma toiminut kun mikään ei muuttunut. Halusimme edelleen eri asioita elämältä.

Väljähtäneestä exästä kuumaksi nyksäksi?

Onko moinen taikatemppu edes mahdollinen? En tiedä yhtään tapausta joissa kyseinen simsalabim olisi toiminut mutta eihän se ihan täydellisen mahdoton tehtävä ole, vai onko?

Eroja on monenlaisia, jotkut jäävät kavereiksi eron jälkeen, toiset yrittävät sitä, muttei se onnistu kun toisella on vielä tunteita toista kohtaan tai sitten totaalinen ”pillit pussiin ja lusikat jakoon” -tyyppinen ratkaisu, jota itse olen käyttänyt. Täysi pesäero exään helpottaa erosta toipumista, toki jos päätös erosta on ollut yhteinen, eikä tunteita enää ole kummallakaan, kaveruus voisi toimiakin. Ja sitten on niitä exiä, jotka haluaisivat nyksäksi, edes yrittää uudestaan. Olen itsekin ollut ”sellainen”, halunnut yrittää elvyttää mennyttä takaisin, huonolla menestyksellä.

Exiä ei olla syyttä

Erolle ja exille on aina joku syy. Joskus eron syistä voidaan olla eri mieltä, mutta eroon on kuitenkin päädytty. Jos on ollut vahvoja ihastumisen tai rakastumisen tunteita toista kohtaan, ei erosta noin vain toivuta. Ei toivuta myöskään siitä, miksi erottiin joten jos palaittaisiin yhteen, mikä eroon johtaneista syistä/asioista muuttuisi tai muuttuisiko kaikki? Ovatko osapuolet valmiita muuttumaan jotta suhde voisi toimia jälleen, nousta soft embon ryppyisten ja itkuisten paperien alta kuin Feenix-lintu ikään?

Parisuhteen kompromissit

Suhde on aina kompromissi, oli kyseessä sitten pari- tai ystävyyssuhde. Ainoa suhde, jossa ei aina kompromissi toteudu, taitaa olla vanhemman ja lapsen välinen, kun lapsen tahto ei toteudu 😉 Minullahan on huimasti kokemusta lasten kasvattamisesta ja juuri siksi onkin hyvä niihin puuttua 😀

Ilman kompromissia ei tule mistään mitään. Jos toinen myönnyttelee jatkuvasti, ei sitä kukaan jaksa, ihmistä jolla ei ole omia mielipiteitä. Toisaalta ei kukaan jaksa kyllä mitään pääkkäröintiäkään, jossa vain toinen päättää kaikesta, mitä tehdään, minne mennään ja kenen kanssa. Eli kompromissia tarvitaan, molempien osapuolten kuuntelemista.

Miten paljon exät sitten olisivat valmiita tekemään kompromisseja, ehkä jopa pysyvästi muuttamaan käytöstään, jotta parisuhde jälleen toimisi? Minusta tärkeintä on muistaa, että parisuhteeseen ei saa hukuttaa itseään, sitä kuka oikeasti on. Itsensä uhraaminen parisuhteessa on vähän sama kuin kaivaisi kuoppaa itselleen.

Kompromissi on eri asia kuin oman perusluonteensa muuttaminen. Ihmisen perusluonne ei nimittäin, ainakaan oman kokemukseni mukaan, muutu mihinkään, mutta käytös sen sijaan voi hyvinkin muuttua. Joskus juuri sen käytöksen muuttuminen voi riittää siihen, että yhteen palaaminen on kannattavaa. Itse ajattelen niin, että mieluummin katson kuin kadun myöhemmin tekemättömiä asioita sitten aikanaan kiikkustuolissa istuen.

Millaisia kokemuksia teillä lukijoilla on ollut aiheesta? Nimettömät kommentit hyväksytään tottakai 🙂

Aurinkoista ja talvista viikonloppua kaikille!

Should I stay or should I go?

Comments

  1. Tarja K says:

    Vain lihakeitto on hyvää uudelleen lämmitettynä 😀 Ei ole edes käynyt mielessä,josko exä olisikin nyksä. Elämä on mennyt harppauksin eteenpäin ja ihan parhaaseen suuntaan. Yhden pariskunnan tunnen, joka palasi yhteen erillään asumisen jälkeen. Onnea ja rakkautta heille <3

    1. Salita says:

      Hyvä vertaus! Ja niin se kyllä taitaa olla, ettei exästä nyksää tule tai ainakin harvemmissa tapauksissa. Kiitos kommentistasi ja mukavaa talvea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *