Rennosti välitilassa!

Olen viettänyt kaikki joulut lapsuudenkodissani Salossa, mutta tämä joulu oli poikkeus: lähdettiin koko kööri koirat mukaanlukien Kolille Pielisen rannalle mökkeilemään jouluviikoksi. Vaihtelu virkistää ja oli kyllä huikeat maisemat sekä sitä kauan kaivattua lunta! Matkalla hieman kyllä huolestutti että mitenköhän lumitilanteen kanssa on, kun ei Joensuussakaan sitä niin paljoa ollut ja siitä oli enää 50 km kohteeseen.

Ja mikä parasta: joulun jälkeinen työviikkokin tulisi olemaan lyhyt, sellainen välitilaviikko, niille kenellä ei ollut lomapäiviä siihen otettuna 🙂 Ehtii ladata kunnolla akkuja tulevaa vuotta varten!

Islanninhevosvaellus

Jouluaatonaaton aamu valkeni ja lunta alkoi tupruttaa juuri sopivasti ennen meidän islanninhevosvaellusta! Lunta oli koko jouluviikon kivasti ulkoilua ajatellen, mutta ei tarpeeksi murtsikkahiihtoon, jota isäni harrastaa joten nyt tuli kyllä sukset turhaan matkaan tällä kertaa :/

Paimentupa järjesti 1,5h vaelluksen issikoilla. Keliolosuhteiden ollessa talvisen liukkaat emme menneet tölttiä kuin vähän matkaa, muutoin käyntiä. Maasto oli metsässä paikka paikoin todella kivistä, joten tällaiselle tätiratsastajalle käyntivauhti sopi oikein hyvin 🙂 Heppa, jolla ratsastin, oli 10-vuotias Fagur, ollut Paimentuvalla vasta vuoden ja vielä haki hieman paikkaa laumassa ja oli melko itsepäinen otus: irtaantui kerran laumasta ja lähti menemään omia menojaan takaisin tallin suuntaan! Sain onneksi Fagurin kääntymään takaisin laumaan ja loppumatka sujui rauhallisimmissa merkeissä 🙂 Vaelluksen vetäjä oli vanhempi suomalaistunut saksalaismies, jolta ei huumoria puuttunut, hänen kertomuksensa toi oman lisänsä vaellukseen 🙂 Muilla ei ollut kokemusta ratsastuksesta paitsi minulla, joten sitäkin suuremmalla syyllä oli mahtavaa että vaellus oli kaikille positiivinen kokemus. Vahva suositus Kolin Paimentuvan henkilökunnalle ja hevosille >3

Elämysten Koli

Koli tarjoaa jokaiselle jotakin, joka vähänkään tykkää liikkua luonnossa: maisemia voi ihailla sekä kiertämällä Huippujen kierroksen Ukko-Kolilta Akka-Kolille että nappaamalla alleen tuolihissin. Jäällä luistelemaan ei jään ohuesta kerroksesta johtuen tällä kertaa päästy, mutta kesällä olisi hienoa kokea Pielinen meloen 🙂 Muutama laskettelurinne oli auki vähäisen lumitilanteen vuoksi. Vaikka lunta maisemaa katsoessa näyttääkin olevan reippaasti, ei se oikein muuhun talviurheiluun kuin pulkkamäkeen riittänyt vielä. Isoa aikuisten pulkkamäkeä jäimme kyllä kaikki kaipaamaan Kolilta, Saariselän pitkästä ja vauhdikkaasta pulkkamäestä mallia 🙂

Huippujen kierroksen maisemat olivat todella upeat: Pielinen on niin suuri järvi, että ihan kuin edessä aukenisi meri eikä järvi ja Ukko- sekä Akka-Koli ovat sen verran korkealla, että maiseman voi todella tuntea edessään. Meitä turisteja oli jonkin verran, muttei mitenkään häiritsevästi. Saimme rauhassa omalla porukalla kiertää näköalapaikat ja pysähtyä räpsimään kuvia. Tuolihissiäkin oli pakko kokeilla, vaikkei laskettelemaan tällä kertaa mentykään. Viimeksi 90-luvulla olen käynyt Kolilla nimittäin eli nyt oli otettava kaikki irti reissusta 🙂

Paljon rapinaa & joulukuvia

Joululahjojakin taas annettiin ja saatiin 🙂 Eniten niistä nauttivat koirat: paperin rapina ja herkut sisällä ovat voittamaton yhtälö, ainakin Rockylle joka pääsi avaamaan myös siskon ja hänen miehensä koirien lahjat 😀 Lahjoja on kiva antaa, kun melkein jo etukäteen arvaa että saaja nauttii niistä. Mitään turhaa en tänäkään vuonna antanut tai saanut, käyttötavaraa tai lahjakortteja <3

Otimme myös perinteiset joulun perhekuvat eri kokoonpanoilla. Alla niistä muutama:

Joulun merkitys

Itselle joulu merkitsee yhdessäoloa perheen kanssa ja samalla päätöstä kuluneelle vuodelle. Hiljennytään ja samalla myös juhlitaan mennyttä vuotta, tietäen että loppuvuoden voi ottaa rennosti: uusi vuosi ja uudet kujeet odottavat jo kulman takana, mutta etenkin nämä joulun välipäivät mahdollistavat sellaisen tietynlaisen rauhoittumisen ja hetkessä elämisen, tämä vuosi on nyt purkissa, mutta tulevaa vuotta ei vielä tarvitse aloittaa.

Saa nähdä mitä ensi jouluna keksitään & missä joulua vietetään, kotipitäjässä vai vuokrataanko mökki jostain. Onneksi siihen on vielä vuosi aikaa ja kuten sanottua, nämä välipäivät voi olla rauhassa ja elää ns. ”välitilassa”, kun mennyt vuosi on jo käytännössä purkissa mutta uusi ei ole vielä alkanut 🙂 Eli stressit pois (myös allekirjoittaneelta) ja nyt naatittaan elämästä!

Päräyttävää vuodenvaihdetta kaikille 🙂

Akka-Kolin huipulla tuulee!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *