Keitä me oikein ollaan?

Keitä me oikein olemme? Tunnemmeko me oikeasti itsemme? Tiedämmekö, mitä haluamme elämältä ja miten se saavutetaan? Muistammeko levätä tarpeeksi? Tai kuljemmeko elämää päivä toisensa jälkeen suorittaen sitä, odottaen aina jotain, elämmekö ”sitku” -elämää? Sitten kun laihdun 5 kiloa, sitten kun voitan lotossa, sitten kun saan unelmieni opiskelupaikan/työpaikan/miehen, sitten kun olen matkustellut maailman ympäri, sitten kun minulla joskus olisi aikaa… Kuulostaako tutulta? Itse olen monta kertaa sortunut sitkumaisuuteen. Sitkuilussa on nimittäin se koukuttava puoli, että silloin voi vain haaveilla ja ratkaisu kaikkiin elämän haasteisiin löytyy ulkopuolelta. Ei tarvitse kaivella niitä omia luurankoja sieltä kaapista, sillä eihän minussa nyt mitään vikaa ole! Pistän pääni pantiksi, että jokainen meistä on sitkuillut joskus. Mutta voimme kuitenkin yhdessä laittaa sille stopin ja alkaa oikeasti tekemään niitä asioita haaveiden toteuttamiseksi. Pelkkä haaveilu on välillä toki myös pop, sillä se antaa virtaan arkeen ja tuo mukanaan oivalluksia, joita ei arjen kiireiden keskellä huomaa.

Törmäsin Facebookissa kiinnostavaan tapahtumaan nimeltä ”Elämäsi tärkein henkilö – löydä itsesi” jossa luennoitsijana toimi Merja Takamäki. Aihealueina (suoraan lainattu tapahtuman sivuilta):

”Mikä on minulle tärkeää? Mistä inspiroidun? Mikä tuottaa iloa ja minne olen elämässäni matkalla? Missä olen jumissa elämässäni?

Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä paremmin myös tunnistat tarpeesi ja sen, minkälainen merkityksellinen elämä juuri sinulle sopii. Hyvän itsetuntemuksen kautta opit oivaltamaan omia toimintamallejasi, tunteitasi ja ajatteluasi sekä näistä syntyviä syy-seuraussuhteita omassa elämässäsi.

Ystävällinen ja utelias kiinnostus itseä kohtaan avaa myös oven parempaan itsemyötätuntoon. Itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on vahvistaa luottamusta elämää kohtaan ja saa ovet aukeamaan. Itseensä tutustuminen ei ole kertaluontoista vaan koko elämän mittainen prosessi, joka vaatii tekemään töitä itsensä kanssa.

Monesti arki vie mennessään ja unohdamme itsemme. Välillä tekee hyvää pysähtyä itsensä äärellä ja pohtia, mitä oikeasti elämässään haluaa.”

Inspiroiduin niin aiheesta, että googletin myös Merjan muut luennot ja törmäsin You Tubessa hänen luentoonsa aiheesta ”Kuka minä olen?” Ainakin itselle näin vuoden alkuun mitä loistavin ajoitus alkaa pohtimaan syntyjä syviä ja pysähtyä omien ajatusten äärelle hurjan lumipyryn kolkutellessa ovella. Merja puhuu paljon siitä, miten ajatukset ohjaavat toimintaamme ja kuinka omien pelkojensa kanssa voi ystävystyä ja että missä se oma itsetunto oikein menee ja mistä terve itsetunto koostuu. Jos ajattelet, että sinulla on kamala kiire, etkä millään ehdi tehdä kaikkea mitä olit ajatellut, et varmasti ehdikään, sillä osa energiasta palaa jo pelkkään murehtimiseen ja ohjaa sitä kautta toimintaasi niin, että koko kroppa voi laamantua. Tunteet ohjaavat toimintaamme ja hätäännymme, kun asiat eivät mene niin kuin haluamme ja alamme toimimaan hätiköidysti, jolloin tunne omasta jaksamattomuudesta voimistuu. Itsetuntemus on sitä, että kuinka hyvin tiedostaa, millaiset ne omat tunteet ovat, mikä on tunteen aiheuttaja eli syy ja mitä siitä on seurannut. Oppia tuntemaan itseään paremmin.

Läsnäolemista toitotetaan joka puolella. Että kuinka pitää olla arjessa läsnä ja että pitää mennä joogaan jotta voi syventyä itseensä ja samaan aikaan kuin olen läsnä läheisille, pitääkin sitten jo suunnitella kauppalistaa tai eihän minulla ole aikaa olla läsnä kun on niin paljon tekemättömiä asioita! Ei Ei EI! Ei näin. Läsnäoloon ei tarvita muuta kuin sen puhelimen sulkeminen, kävely luonnossa tai miksei vaikka hälyisessä kaupungissa, jos se on se oma juttu. Omia ajatuksiaan ei voi pysäyttää, mutta läsnäolemista ei kannata tehdä liian isoksi asiaksi, vaan ihan normijutuksi arjessa. Läpän heitto perheen kanssa, yhteinen harrastus ystävän kanssa, kävelylenkki koiran kanssa. Mitä tahansa 🙂

Näissä tunnelmissa on hyvä suunnata kohti torstaita, sillä sehän on toivoa täynnä! Muistakaa, että jokainen meistä on oman onnensa seppä tai voi ainakin tehdä jotain oman hyvinvointinsa eteen 🙂

sieppaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *